Paylaş Kazan
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Genel ve Teknik İletişim

Aşağa gitmek

Genel ve Teknik İletişim Empty Genel ve Teknik İletişim

Mesaj tarafından nsnsatt C.tesi Tem. 03, 2010 9:46 pm


GENEL VE TEKNİK İLETİŞİM DERSİ DERS NOTLARI

GİRİŞ
İletişim alanındaki gelişmeler insanları, toplumları ve kurumları çok etkilemektedir. Günümüzde iş dünyasının en önemli aracı iletişimdir. 21.yy da haberleşme ve medya alanındaki hızlı ve önemli gelişmeler, Bilgisayar ve yayıncılık vasıtasıyla iletişim ağları(internet) sayesinde bütün dünyaya ulaşmaktadır. Buna paralel olarak bilgisayar tabanlı sistemlerde çalışacak kişilerinde bu hızlı değişime ayak uydurmaları gerekir.

İLETİŞİM KAVRAMI VE ANLAMI
İletişim bir kişiden(kaynak) diğer kişi veya kişilere(alıcı) bilgi aktarım süresidir. İnsanların davranışı, konuşması, susması oturuş biçimi,kendini ifade etmesi yani çevresine mesaj iletmesi bir iletişimdir.


KAYNAK - ALICI
(Bilgi üretilir) (Algılama sürecidir)
İletişimde asıl amaç; anlaşılabilir mesajlarla, alıcıların tutum ve davranışlarında değişiklik yapmaktır. İletişim;

• Toplumun temelini oluşturan bir sistem,
• Bir kurum yönetiminin düzenli çalışmasını sağlayan bir araç,
• Kişisel davranışları etkileyen bir teknik,
• Sosyal ilişkiler bakımından zorunlu bir bilim,
• Sosyal uyum için gerekli bir sanattır.

Bir kurumda çalışan personel arasındaki uyum ve iyi ilişkiler hem
üretimi hem de hizmet etkinliğini arttırır. Bu da iletişim sayesinde sağlanır. Bu sayede çalışanların beklenti ve ihtiyaçları karşılanır, motivasyonları artar.
İş tatmini ve koruma bağlılıkları artar. Bilim alanındaki birçok dallar, iletişim sürecinden geçirilerek düzenlenir.


İLETİŞİMİN TANIMI VE KAPSAMI
Genel anlamda iletişim, bir başkasıyla konuşmaktır. Günlük hayatımızda ise Bilgisayar ve medyadır. En geniş anlamıyla iletişim herhangi bir bilgiyi paylaşma eylemidir. İletişim kaynaktan alıcıya bilgi ve anlamların aktarılması alış-verişidir.
İLETİŞİMİN AMACI VE ÖNEMİ
İş dünyasında iletişime ihtiyaç duymayan hiçbir iş yoktur. İletişim insanlar arasında köprü vazifesi görür. İletişimin asıl amacı bilgi vermek ve karşıdakini etkilemektir. Özellikle kurum ve gurup iletişiminde aynı yerde çalışan insanların davranışlarını kontrol etmek ve beli bir amaç doğrultusunda yönlendirmek iletişimle olur. İstenilen amaca ulaşmak için iyi bir iletişim gerekir. Etkin bir iletişim tüm yönetim faaliyetleri için temel bir öneme sahiptir. Başkalarını etkileme ve onlardan etkilenme, yararlanma yararlı olma, bir başarı gösterme iletişim sayesinde olur.

İLETİŞİMİN TEMEL ÖZELLİKLERİ
İletişimin üç temel özelliği vardır :
1. İletişim insan davranışlarının bir ürünüdür : İletişim ancak insanların birbirlerini anlamaya ihtiyaçları sayesinde konulur. İnsanların birbirlerini öğrenmeleri,bilgi sahibi olmaları için iletişim kurulur.
2. İletişim dinamik bir olgudur :Kültürel yapıdaki değişimde iletişim sayesinde olur. Bilgi işlem sistemindeki gelişmeler, insanlarda yeni bir dili oluşturur. İnsan-Makine ilişkisi iletişimde yeni kavramların gelişmesine yol açar. Dildeki değişim, iletişimin değişmesiyle oluşur. Küçük bir kurumda iletişim yüz yüze daha etkili olur. Kurum büyüdükçe yazılı iletişim ön plana çıkar.
3. İletişim belirli kalıplara bağlıdır :İletişim kalıpları, kültürel yapıya bağlı olarak gruplarca oluşturulur.İnsanlar bu kalıpları benimserse iletişim süreklilik kazanır. İletişimde kullanılan sözlerin ve özel işaretlerin değişik anlamları vardır. İletişimin kalıbı iyi düzenlenirse mesajın etkisi artar. İletişim kalıpları,isteklere olaylara göre düzenlenir. İşletmelerde iş emirleri veya bilgi formları bir iletişim kalıbıdır. Yine bilgisayar üzerindeki uyarı işaretleri bir iletişim kalıbıdır.

İLETİŞİM SÜRECİ

İletişim, yazılı, sözlü ve sözsüz mesajlarla bilgi aktarma sürecidir. İletişim, mesaj (ileti),gönderici (kaynak) ve alıcı gibi üç önemli unsuru olan bilgi, duygu ve görüntünün iletilmesi sürecidir. Süreç, zaman içinde sürekli değişen bir olgudur.İletişim, birkaç adımı gerektiren bir süreçtir. İletim süreci, kaynağın düşünceleri, duyguları kodlamasıyla ve hedefe göndermesiyle başlar.
İletişim süreci;
• Kaynak: bir mesajı herhangi bir kanalla gönderen
• Mesaj ve ileti
• Hedef veya alıcı: mesajı alan, mesajın iletilmek istendiği taraf olmak üzere üç unsurdan oluşur. Ayrıca, iletişim, kod, kanal,geri besleme,gürültü unsurlarını da içerir.



1) KAYNAK

İletişim sürecinin işleyişi kaynak ile başlar. Kaynak mesajın kodlayıcısıdır. Kaynak, iletmek istediği mesajı önce kodlar yani anlaşılabilir işaretlere dönüştürür sonra kodladığı mesajı, kanal(iletişim aracı) vasıtasıyla gönderir. Başarılı bir iletişim kaynağın uygunluğuna bağlıdır. Alıcının algılayamadığı bir mesaj onun açısından sadece bir gürültüdür.

KAYNAĞIN ÖZELLİKLERİ

a) Kaynak bilgili olmalıdır : kaynak bilgisi oranında kodlama, mesajı gönderme gücüne sahiptir. Kaynağın bilgili olması iletişimin sürekliliğini etkiler. Eğer kaynak gerekli bilgiye sahip olursa, alıcının istediği bilgileri sağlayabilir. Yoksa kaynak bir aktarıcı olmaktan ileri gidemez. Örneğin iletişim aracı bir kitap olsun. Bu durumda asıl kaynak kitabın yazarıdır. İletişim kitap aracılığı ile kurulmuşsa kitabı kullanırken kişi ne ölçüde bilgili ve bilgisini açık ifade edebilirse iletişim o ölçüde etkili olur.
b) Kaynak kodlama özelliğine sahip olmalıdır : İyi kodlanmayan bir mesajın etkisi olmaz. Kodlama özelliği kaynağın, alıcı ile kültür bağı kurmasına da bağlıdır. Aynı kültürde gönderilen mesajlar daha etkili olur.
c) Kaynak düzlem ve rolüne uygun olmalıdır. Kaynağın göndereceği mesaj ile statüsü ve rolü arasında ilişki olmalı. Yoksa mesaj ya alıcılarda işleme konmaz yada olumsuz etki yapar.
d) Kaynak tanınmalıdır: etkin bir iletişim için alıcının kaynağı tanıması gerekir. Alıcı mesajları kaynağın özelliğine göre değerlendirir. Tanınmayan veya olumsuz tanınan kaynağın mesajları alıcı üzerinde etki yapmaz.

MESAJ

Alıcı için uyarı görevi yapan sinyal yada sinyaller birleşimidir. Mesaj kaynağın fikirlerinin ve isteklerinin sembollere dönüşmüş halidir. İletişimin görünür yönü genellikle mesajlardır. Çünkü alıcılar mesajların anlamını, amacını ve etkisini algılamak durumundadır. Bu nedenle mesaj iletişim türünü ve etkinliğini belirlemede önemli rol oynar.
Mesaj düşünce, duygu yada bilginin kaynak tarafından kodlanmış biçimidir. Mesaj kaynağın ürettiği sözel görsel ve işitsel simgelerden oluşan somut bir üründür. Mesaj kaynağın alıcıya gönderdiği veri iletileridir. Mesaj ;
Bir konuşma ise, duyulan mesaj,
Yazılı sözcükler ise okunan mesaj,
Jest ise görülen ve hissedilen mesajdır.
Mesajın etkin iletişim sağlayabilmesi için taşıması gereken şartlar şunlardır ;
a) Hedefin bilgi, düşünce ve deneyimlerine uygun olması,
b) Hedefin tutum, inanç ve değer yargılarına uygun olması,
c) Hedefin ihtiyaç istek ve amaçlarına uygun olması,
d) Hedefin ilgi alanlarına uygun olması,
e) Hedefin toplum içindeki rollerine ve konumuna uygun olması.
Mesaj sözlü yada sözsüz(vücut dili) olabilir. İletişimde mesajın dili ve içeriği büyük önem taşır.

MESAJIN TAŞIMASI GEREKEN ÖZELLİKLER
Mesajın en önemli özelliği dilidir. Mesaj dili,açık,net ve kesin bir nitelik taşır. Mesajın ikinci özelliği içeriğidir. İçeriği de açık,net ve kesin bir nitelik taşımalıdır.

MESAJIN GENEL ÖZELLİKLERİ
1. Mesaj anlaşılır olmalı.
2. Mesaj açık olmalı.
3. Mesaj doğru zamanda iletilmelidir.
4. Mesaj uygun kanalı izlemelidir.
5. Mesaj kaynak ve alıcı arasında kalmalıdır.

SÖZEL MESAJLARIN TAŞIMAI GEREKEN ÖZELLİKLER

Sözel iletişim, konuşma ve yazmadır.Yazılı talimatlar, iş mektupları, organizasyon, el kitapları eğitim çalışmaları, grup tartışmaları, toplantılar, konuşma şeklinde yapılan görüşmeler sözel iletişim türleridir. Sözel iletişim kelimelere dayalıdır. Mesajlar kelimelerle iletilir. Kelimeler hem konuşma hem de yazılı olabilir. Her iki mesajı da etkin olabilmesi için uygun kelimeler kullanılmalıdır. Sözel iletişimin bir başka çeşidi de, resim ve sayılara dayalı grafik iletişimidir. Bu iletişimde mesaj, sayı veya resim renk olarak verilir. Resim ve desenler sade olmalıdır. Grafikler kısa alt yazılar ile açıklanmalıdır.

SÖZEL OLMAYAN MESAJLARIN TAŞIMASI GEREKEN ÖZELLİKLER

Sözel olmayan mesajlar, jest ve mimiklere dayalı mesajlardır. Yüz yüze iletişim de sık kullanılır. Sözel olmayan mesajla etkin iletişim sağlanabilmesi için jest ve mimiklerin kaynak ve alıcılarca tanımlanmış olması gerekir. Ayrıca izleyicilerce de bilinmelidir. Jest ve mimikler kültürel yapıya göre anlam kazanır. Bazen uzun cümlelerin anlamını basit bir harekete sığdırmak mümkündür.

KODLAMA (ŞİFRELEME)
Bilginin, düşüncenin, duygunun, iletilime uygun hazır bir mesaj haline getirilmesine kodlama denir.
Kodlama bir mesajın iletişim kanallarının özelliklerine uygun olacak şekilde bir simgeleştirme sistemi aracılığıyla fiziksel olarak iletilebilecek veya taşınabilecek biçime çevrilmesidir.
Kodlama basit bir el hareketlerinden, karmaşık bir matematik formülüne kadar çok geniş bir alanı kapsayabilir. Kodlama simgelerin anlama dönüştürülmesidir. Simge(sinyal) mesaja iletmesi amacıyla verilen fiziksel biçimdir. Simgenin içeriğiyle yada anlamıyla hiçbir ilgisi yoktur. Sadece mesajın fiziksel varlığını yada biçimini ifade eder.

KOD AÇMA
Mesajın yorumlanarak anlamlı bir şekilde algılanmasına kod açma denir. İletişim sürecinde mesajlar ancak kod açma yoluyla anlam kazanır. Kodlama, kaynak, kod açma, alıcı tarafından yapılır. Alıcı ile kaynağın mesaja aynı anlamı vermesine referans veya izafet çerçevesi denir. Kod açmada ortak bir dil kullanmak şarttır.

KANAL
Kanal, sinyali taşıyan herhangi fiziksel araçtır. Sesimiz, bedenimiz bir kanaldır. Görsel sinyalleri, ışık dalgaları ses sinyallerini hava dalgaları taşır. Kanal teknik olarak telefon, toplumsal olarak okul, gazete ve bu gibi. Kanal, mesajın göndericiden alıcıya ilettiği yoldur.

İLETİŞİM KANALLARI
Yönetim tarafından belirlenen ve kabul edilen iletişim kanalları ikiye ayrılır
1. RESMİ ;
• Emir komuta zinciri
• İnternet öneri ve şikayet kutuları
• Şirket dergisi işletme toplantıları
2.GAYRİ RESMİ
• Dedikodu
• söylenti haberi
• işletme dışı guruplaşmalar
• Yöneticilerin çalışanlarla resmi olmayan konuşmaları .
Işık dalgaları, radyo dalgaları, ses dalgaları, telefon kabloları, sinir sistemi gibi mesaj taşıyan araçlar kanalıdır. Mesajın bozulmadan iletilmesi uygun bir kanalla mümkün olur. Çünkü mükemmel bir kara yolu otomobili için önemlidir. Ancak tren açısından bir anlam ifade etmez bu bakımdan mesaj için uygun bir kanal iletişim açısından bulunması gereken önemli bir unsurdur. Sözlü iletişim de kanal havadır. Telefon görüşmelerinde kanal telefon kablolarıdır. Radyo ve tv de kanal frekanslardır. Kanal, kaynak ve alıcı arasındaki bağdır. İnsanın beş duyu organı onun iletişim kanallarıdır. Sözlü iletişim kanallarından bazıları ; magazinler, gazeteler,bültenler, ilan tahtaları, toplantılar, brifingler, panellerdir.
ALICI (Hedef)

Alıcı, kodlanmış mesajı alan ve kodunu açan kişiye alıcı denir. alıcı,
mesajı taşıyan sembolleri algılayıp anlam vererek, iletişimi sonlandırır ya da kendisi bir mesaj göndererek kaynak konumuna geçer. Bir iletişimin tam olması,mesajın alınmasına bağlı iken, etkin olması, mesajın alınması ve
istenen davranışın alıcı tarafından gönderilmesine bağlıdır. gönderilen mesajı alan kişi, grup ya da kitleye iletişim sürecinde alıcı denir. karmaşık
iletişim sistemlerinde, askeriyede olduğu gibi; Gizli kodlar kullanılır ve alıcıya ilave olarak bir kod çözücü gerekir. kaynak gibi, alıcının da iletişim kurma yeteneği,onun iletişim becerisine, tutumuna, tecrübe ve bilgisine bağlıdır.

ALICININ TAŞIMASI GEREKEN ÖZELLİKLERİ

İletişimin tam ve etkin olabilmesi için alıcının iyi ve aktif bir dinleyici olması gerekir.
A- Aktif bir dinleyici olabilmesi için alıcının;
1- Sessizlik içinde olması,
2-Dinlerken her türlü ön yargı, ön tipler, değerlendirmeler ve
genellemelerden uzak olması
3-Göndericiye karşı sempati göstermesi,
4-Sabırlı olması ve konuşmacının sözünü kesmemesi gerekir.
Alıcını aktif bir dinleyici olmasını engelleyen unsurlar şunlardır;
1-Alıcının göndericiye karşı olan tutumu,
2-Alıcını göndericiye karşı olan güveni ve inancı kişisel unsurlar ön
yargı, tutum hatası, algılama hatası gibi, mesajın farklı
değerlendirilmesine neden olur.
B-Etkin bir iletişim için alıcının taşıması gereken özellikleri;
1-Alıcı mesajı algılayabilmelidir:
Alıcı, mesajı alabilmek için bazı yeteneklere sahip olmalıdır. Her şeyden önce alıcı, gönderilen mesajı algılayacak düzeyde olmalı, algılama engeli olmamalıdır. Sözlü iletişim için alıcının duyma yeteneğine sahip olması gerekir.Yoksa iletişim kurulamaz. Alıcı aynı zamanda mesaja kayıtsız kalmamalı yoksa etkin iletişim olmaz.
2-Alıcı bilgili olmalı ve geri-besleme sistemine sahip olmalıdır:
Alıcının gerekli bilgiye sahip olması,mesajın gönderilme süresini
etkiler.Bilgili birine gönderilecek mesaj,daha kısa,daha
özgür,konusunda bilgili olmayana ise daha uzun ve açıklamalı mesaj
gönderilir. Alıcının mesaj konusunda geri besleme sistemine sahip
olması mesajın etkisini daha çabuk görmek mümkün olur.



3-alıcı seçici olmalıdır:
Kişiler mesajları,ihtiyaçlarına,olaylara ve kişilere karşı tutumlarına,alışkanlıklarına ve değer yargılarına göre değerlendirilir.Bunun için kişiler,mesajları seçerler.Seçicilik, mesajın kaynağın istediği biçimde algılanmasını engeller.
4-Alıcı bulunduğu düzleme uyabilmeli;
Mesajlar düzlemine,konumuna göre değerlendirilir.bunun için kaynak ile alıcının aynı düzlemde bulunması gerekir.bu durumda alıcı,kaynağın isteklerini kavrayabilir.
5-Alıcı,kaynak olma özelliğini taşımalıdır.
İletişimin sürekliliği açısından özellikle işletmelerde iletişim çoğu zaman karşılıklı ilişki halinde gerçekleşir.Zaman zaman alıcı kaynak durumuna geçer. Bu nedenle alıcı kaynak olma özelliğini taşımalıdır.


ALGILAMA VE DEĞERLENDİRME

Bir mesajın anlam ifade edebilmesi için önce verilerin algılanması
gerekir. Bunun için önce mesaj filtre edilir. Filtre,kaynak ve alıcının mesajları değerlendirmesidir. Algıda, kişinin bir bilgiyi duyma, organize etme, anlama ve değerlendirmesidir. Algılama, bir olay üzerinde duyular yoluyla bilgi edinmedir. Bir kişinin içinde bulunduğu durum,beklentileri,geçmiş yaşamı, toplumsal ve kültürel unsurlar algılama sürecini etkiler. Bunun için kişiler aynı mesajı farklı yorumlarlar.Algılama farklılığı,dışsal ve içsel olmak üzere 2 unsura bağlıdır.
Algılamada dışsal faktörler: yoğunluk, sıklık, hareketlilik, tekrarlama,yenilik, benzerlik, farklılık gibi faktörlerdir.
Algılamada içsel faktörler: ihtiyaçlar, amaçlar, motivasyon, inanışlar, değerler, tutumlar, umutlar, beklentiler, arzu ve istekler, geçmiş tecrübeler, alışkanlıklar gibi faktörlerdir. Mevlana;”Sen ne kadar bilirsen bil,senin bildiğin başkasının anladığı kadardır” sözü iletişimde algılamanın önemini belirtmektedir.

Geri Bildirim(Yansıma):Alıcının,kaynağın mesajına verdiği yanıta denir.Kısaca kaynak ve alıcı arasındaki geriye bilgi akışıdır. geri bildirim sayesinde kaynak mesajın anlaşılıp anlaşılmadığını öğrenir. Geri bildirimli iletişimlere çift yönlü iletiştim denir.Geri bildirim bir türlü kontrol mekanizmasıdır ve iletişim sürecini etkiler. Geri bildirim iletişim sürecinin son unsurudur.





Geri bildirim olumlu veya olumsuz olmak üzere 2 kısma ayrılır:
-Olumlu(+) geri bildirim:Bir mesajı destekleyen ve pekiştiren geri beslemedir. ÖRNEK:bir nutuk anındaki alkışlar gibi.(+)geri bildirim etkin iletişim kurulmasını sağlar.
-olumsuz(-) geri bildirim:mesaj anlaşılmıyor veya eksik anlaşılıyor ve geri bildiriliyorsa buna(-) geri bildirim denir.ÖRNEK:Sıkıntı dolu bakışlar,itirazlar,gazetedeki eleştiren yazılar.

(+)geri bildirim iletişim şu anlama gelir:

1-mesaj alınmıştır.
2-mesaj algılanmıştır.
3-mesaj doğru bir biçimde yorumlanmıştır.
4-mesaj gelecek geri bildirim için hazırdır.



Etkin bir geri bildirim:

1-Kaynağa yardımcı olmayı amaçlar.
2- Mesajın tam bir karşılığıdır.
3-Zamanlaması tamdır.
4-Kaynağın amacına ulaşmasını sağlayacak kadar açık ve seçiktir.
5-Yapıcıdır ve davranış üzerinde durur.



Etkin olmayan geri bildirim ise:

1-Mesajın anlamını özel olarak içermez ve geneldir.
2-Mesajın anlamı ile doğrudan ilgisi yoktur.
3-Zamanlama itibariyle hatalıdır.
4-Kişiyi ve kişiliği vurgular.
5- Anlaşılmayacak kadar karmaşıktır.
6-Veri ve bilgi içermez,yoruma dayalıdır.









İLETİŞİM TÜRLERİ
A- Sözlü
B- Sözsüz
C- Yazılı
D- Elektronik



A) TOPLUMSAL İLİŞKİLER SİSTEMİ OLARAK

1) kurumsal iletişim
2) toplumsal iletişim
3) Kişiler arası iletişim
4) Grup iletişimi şeklinde sınıflandırılabilir.


B) GRUP İLİŞKİLERİN YAPISINA GÖRE

1) Biçimsel olmayan iletişim
2) biçimsel iletişimi
3) dikey iletişim
4) yatay iletişim


C) KULLANILAN KANALLARA VE AMAÇLARA GÖRE

1) görsel ve işitsel iletişim
2) dokunma ile iletişim
3) telekomünikasyon iletişim
4) kitle iletişimi

D) KULLANILAN KODLARA GÖRE

1) sözlü iletişim
2) sözsüz iletişim
3) yazılı iletişim

ZAMAN VE MEKAN BOYUTLARINA GÖRE

1) yüz yüze iletişim
2) uzaktan iletişim

nsnsatt
Çırak
Çırak

Mesaj Sayısı : 18 Kayıt tarihi : 03/07/10 Yaş : 34 Nerden : İstanbul

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz